A kéziratod érték.

Regény Mese Vers Színdarab Tudományos Szakmai Jegyzet

- Hol a fenében vannak a többiek? – néztem körbe a dombtetőről, mert nem láttam rajtunk kívül egy lelket sem, csupán a napsütötte, szikrázó hómezőt.

- Meghaltak – motyogta valaki a hátam mögött.

- Ennyien? Az nem lehet. Hadnagy úr! – szólítottam meg Kocsist, aki épp a közelünkben ácsorgott, és a megmaradt lőszerkészleteket ellenőrizte. – Ennyien vagyunk? Hát hová tűnt az ezred többi része? Mindenki köddé vált?

1942 vége, keleti front. A 2. Magyar Hadsereg hónapok óta a Donnál állomásozik. Naponta vívják meg harcaikat, nem csak az orosz egységekkel, de a hiányos ellátással, az őszi esőzésekkel, majd az azokat felváltó, kegyetlen hóviharokkal szemben is. A nyári offenzíva sikerei tovatűntek, a katonák már nem keresik az értelmet a keserves hadjáratban, mindössze egyetlen dolgot akarnak; túlélni. Nem is sejtik, hogy az igazi megpróbáltatás, az orosz hadsereg 1943-as januári áttörése még hátravan.

A regény lapjain négy katona története bontakozik ki. Nándi, a megfontolt honvéd; Karesz, a börtönviselt pesti vagány; Tóth, a munkásfiú, és az Öreg, a tapasztalt tizedes. Bajtársak és barátok egyben, akik egymásból igyekeznek erőt meríteni a pokol küszöbén.

A II. Világháború iránti érdeklődésemnek köszönhetően született ez a történet. Mindenkinek ajánlom, akit érdekel a 20. század történelme, és annak magyar vonatkozású szálai.

András Jávorszki
szerző

Tűzzel, vassal, jéggel

A doni katasztrófa

Részlet / Kész

1.

Sortűz

Az őszülő hajú őrnagyot és a főtörzsőrmestert reggel fél hatkor vezették elő a kivégzőhelyre. Némán figyeltük, ahogy az őreik által közrefogva közelítenek. Hideg volt, még alig pirkadt, de a Don irányából felszálló nyirkos, gallér alá bebúvó fuvallatok hamar elűzték a korai ébresztő miatti álmosságunkat. Mindannyian fáztunk. Az őrnagy és korábbi alárendeltje is reszkettek, de nem a hidegtől, hanem a félelemtől. Mégsem jajveszékelt, vagy könyörgött egyikük sem. Némán tűrték, ahogyan a katonai csendőrök gyakorlott kezei az előre odakészített kötelek segítségével odaerősítették őket a nyírfák tövében álló oszlopokhoz.

- Utálom ezt – sóhajtotta mellettem egy hang.

- Pedig most először csinálsz ilyet – válaszoltam.

- Igen. De már most utálom.

Néhány perccel ezelőtt, amikor a halálraítéltek még a fogdájukként szolgáló csűrben vártak a sorsukra, és megkapták a táborparancsnokság által nagylelkűen engedélyezett utolsó, langyos kávéjukat, az őrnagy megkísérelte a lehetetlent; utoljára fogott magyarázkodásba.

- Mi értelme? – kérdezte. – Hiszen mindenkit halálra ítéltek. – reszkető kezekkel vette el az ütött-kopott porceláncsészét, ivott néhány kortyot, aztán letette maga mellé a priccsre, és felállt. – Maguk

Elolvasom

Felnőtt tartalom

Ezt a művet a szerzője felnőtt tartalomnak jelölte meg.
Nyilatkozz az életkorodról!

Törlés

Biztosan folytatod?

Sikeres megerősítés

Sikeres értékelés

Kreditlista

Megnevezés
Kredit
Megnevezés
Kredit
regény
10
melodráma
5
kisregény
5
bábjáték
5
novella
1
rövidfilm (forgatókönyv)
1
esszé
1
kisfilm (forgatókönyv)
5
mese
1
dokumentumfilm (forgatókönyv)
5
vers
1
nagyjátékfilm (forgatókönyv)
10
színdarab (tragédia, komédia)
5
tudományos mű 5.000-100.000 karakter között
5
jelenet
1
tudományos mű 100.000 karakter felett
10
iskolai előadás
1
szakmai mű 5.000 karakterig
1
ifjúsági darab
1
szakmai mű 5.000-100.000 karakter között
5
tragikomédia
5
szakmai mű 100.000 karakter felett
10
musical
5
jegyzet, kritika
1