A kéziratod érték.

Regény Mese Vers Színdarab Tudományos Szakmai Jegyzet

Tudnivalók

 • Tudnivalók
 • Mi történik nálunk a műveddel?
 • A jó kézirat
 • Író 2.0
 • Motiváció
 • GYIK

A kéziratod érték.

Hazánk legnagyobb irodalmi piacán jársz. Nálunk a kéziratod gazdára találhat – kiadók, színházak, online magazinok, iskolák szemlézik a feltöltött anyagokat. Mindegy, mit írtál, verset, mesét, regényt, forgatókönyvet vagy tudományos cikket – valakinek épp erre lehet szüksége.

Ne emailen küldözgesd a kéziratod a kiadóknak! Az a múlt század.

A Magyar Irodalmi Ház korszerű, 21. századi megoldásokat kínál:

 • a kéziratod feltöltheted és profin bemutathatod a kiadók számára,
 • segítünk a kiadókeresésben,
 • érdeklődés esetén a kiadók közvetlenül Veled veszik fel a kapcsolatot,
 • rendszeresen hirdetünk irodalmi pályázatokat,
 • értesítést kapsz a megjelenő pályázatokról,
 • olvasókat és visszajelzéseket nyersz, nem keveset.

Havi előfizetés van, jutalék nincs.

A kiadóknak is könnyebb velünk

A kiadóknak persze emailen is megküldheted a kéziratod – de nem kizárt, hogy épp az ezredik bontatlan levél a tiéd. A kiadók a beérkező tartalmak töredékét sem képesek áttekinteni, és ezért nem érheti kritika őket. Nálunk maguk kereshetik meg azokat az írásokat, amelyekre valóban szükségük van. A legkorszerűbb keresési feltételeket biztosítjuk számukra: kereshetnek műfaj, kulcsszó, téma, mű hossza szerint...

Így könnyebb a kiadóknak, és könnyebb Neked is: elég egyetlen helyre feltöltened a műveid! S ha valakinek mégis el kell küldened az írásod, elég a linkjét beillesztened a levélbe.

Eladás

Ha egy kiadó figyelmét felkelti a műved, közvetlenül Veled veszi fel a kapcsolatot. Mi a létrejövő üzletnek már nem vagyunk részesei – nem szedünk jutalékot, nem kérünk részesedést. Szabadon rendelkezel a kéziratoddal.

Fizetős

A kiadók, színházak jó minőségű írásokat keresnek – mi is. Ha ingyenessé tennénk a portál használatát, szűretlenül árasztanának el bennünket a kéziratok. A szolgáltatás fizetőssé tételével magát a szerzőt tesszük meg műve minőségi ellenőrének. A tartalmak ellenőrzés nélküli közzétételével ismét a kiadók munkáját lehetetlenítenénk el: újfent belefulladnának a vegyes színvonalú írásokba.

Árak

Elérhető árakat alkottunk. Havi 500 forintért már feltölthetsz két kisregényt, vagy tíz novellát, mesét, verset. Ha rogyásig vagy írásokkal, akkor sem tudsz többet költeni havi 2500 forintnál. Azzal már feltölthetsz tíz regényt, vagy száz verset, vagy öt regényt ötven mesével. Bármikor választhatsz nagyobb előfizetést!

Előfizetési díjak

 • Kezdő

  10 kredit

  500 Ft/hó

 • Közép

  25 kredit

  1000 Ft/hó

 • Profi

  50 kredit

  1500 Ft/hó

 • Giga

  100 kredit

  2500 Ft/hó

Választható előfizetési időszakok

 • 3 hónap

 • 6 hónap

  10% kedvezmény
 • 12 hónap

  20% kedvezmény

Kreditlista

Megnevezés
Kredit
Megnevezés
Kredit
regény
10
melodráma
5
kisregény
5
bábjáték
5
novella
1
rövidfilm (forgatókönyv)
1
esszé
1
kisfilm (forgatókönyv)
5
mese
1
dokumentumfilm (forgatókönyv)
5
vers
1
nagyjátékfilm (forgatókönyv)
10
színdarab (tragédia, komédia)
5
tudományos mű 5.000-100.000 karakter között
5
jelenet
1
tudományos mű 100.000 karakter felett
10
iskolai előadás
1
szakmai mű 5.000 karakterig
1
ifjúsági darab
1
szakmai mű 5.000-100.000 karakter között
5
tragikomédia
5
szakmai mű 100.000 karakter felett
10
musical
5
jegyzet, kritika
1

Mielőtt az előfizetésed lejárna, a portál emlékeztetőket küld. Egyszerűen meghosszabbíthatod az előfizetésed. Hosszabbítás hiányában a kézirataidat a portálon a kiadók és az olvasók már nem láthatják, de a fiókod még aktív marad 90 napig – ez idő alatt bármikor visszatérhetsz. 90 nap inaktivitás után a fiókod törlődik a kézirataiddal együtt.

Az írásod érték. Védjük meg!

Nálunk biztonságban lesznek a műveid, több szempontból is.

Egyrészt: feltöltéskor a kéziratod lajstromozzuk, regisztráljuk a feltöltés pontos dátumát. Ha a későbbiekben a soraid illetéktelen helyen bukkannának fel, a lajstromozott változat jó hivatkozási alap lehet, amikor szerzői jogaidat kell bizonyítani. Nálunk a kéziratokhoz kizárólag regisztrált kiadók, színházak, iskolák férnek hozzá. Ők azok, akik a kéziratod letölthetik, ízlelgethetik – és megvásárolhatják Tőled.

Másrészt: amit hozzánk feltöltesz, az ott is marad, amíg szeretnéd. Ha a laptopodra ráomlik a ház, vagy a nagyi letörli a regényed passziánszozás közben – nem kell aggódnod: nálunk biztosan megtalálod a másolatát. Megbízhatsz a rendszerünkben.

Profizmus

Ha komolyan veszed az írást és a kéziratod feltöltését, mi is komolyan vesszük a közzétételét. Népszerűsítjük, megosztjuk, és mindent elkövetünk, hogy a lehető legtöbb kiadó, színház, magazin olvassa a feltöltött műved. Adj időt a piacnak, hogy rátaláljon az írásodra – és a soraid túllépnek majd a fiókodon!

Légy gondos a feltöltésnél, mert a műveden túl, annak pontos leírásával, a részletek alapos kifejtésével is növelheted az érdeklődést! Sok kérdésünk lesz feltöltéskor, az űrlap felületes kitöltésével ne ronts az esélyeiden! A gondosság terjedjen ki a helyesírásra is!

Néhány további gondolat

 1. A köz számára nem kell a műved egészét elérhetővé tenned! Te döntöd el, mennyit engedsz látni a teljes műből a látogatóknak.
 2. Amit feltöltöttél, bármikor módosíthatod. Archívumunk a változtatásokat is rögzíti.
 3. Ha a művet értékesítetted, vagy meggondoltad magad, törölheted a Műbankból az írásod. Ebben az esetben az Archívumból is töröljük a műved.
 4. A feltöltésed megoszthatod a barátaiddal. Mi a helyedben ezt meg is tennénk. A sok lájkra a kiadók is felkapják a fejüket.
 5. Ha úgy tetszik, ingyenes felhasználásra is felkínálhatod a műved. A Te döntésed.
 6. Álnéven is publikálhatsz. Ez esetben a valós neveddel kizárólag a regisztrált tartalomszolgáltatók találkoznak.

A kéziratod nálunk életre kel.

Kiadók

 1. A kiadókat arra ösztönözzük, hogy folyamatosan figyeljék a portálra feltöltött műveket. A kiadók heti hírlevélben is értesülnek a frissen megjelent szerzőkről.
 2. A kiadók speciális értesítőt is kérhetnek: beállíthatják, milyen kéziratokat keresnek (műfaj, téma, kulcsszó szerint), és a rendszer azonnal értesíti őket, ha a beállításaiknak megfelelő mű kerül feltöltésre.
 3. A kiadóknak közvetlenül is beajánlunk műveket.

Olvasók

Portálunkat egyre több irodalomkedvelő látogatja - egy részük a hírlevelünkre is feliratkozott. Heti hírlevelünkben a frissen regisztrált szerzőket is bemutatjuk – köztük Téged, ha velünk tartasz.

Pályázati vizsgálat

Saját pályázatokat is hirdetünk. Ha a feltöltött műved kiadása mellett döntünk, felvesszük Veled a kapcsolatot.

Hogy minden flottul menjen...

Feltöltésed részletei

Górcső alá vesszük a feltöltésed részleteit. Nem magát a művet, hanem a műved feltöltés során megadott adatait vizsgáljuk. Módosító javaslatainkat emailen megküldjük Neked.

Előminősítés

A feltöltött műveket bevizsgáljuk, és a kiadók számára megjelöljük, hogy a mű – szerény véleményünk szerint – mennyi és milyen típusú irodalmi teendővel adható ki. Például: „irodalmi lektorálással kiadható“ vagy „szerkesztés nélkül kiadható“, stb. E megjegyzések kizárólag a kiadók számára elérhetők – ezekhez sem a szerzők, sem az olvasók nem férnek hozzá. A megjegyzések nem minőségi ítéletek, hanem a megjelenéshez szükséges munka nagyságát jelölik.

Haladj a mezőny előtt!

Egy regény, egy novelláskötet megjelentetése, egy komédia színpadra állítása komoly erőfeszítést és temérdek pénzt követel. A kiadók, a színházak válogatni kénytelenek, sűrű szövésű szűrőkön halad át egy-egy mű, mire könyvvé lesz vagy színészek harsogják a közönség előtt.

Óriási mezőnyből kell kitűnnöd! Annyi a kézirat, hogy ha eztán ezer évig egyetlen sor sem születne, akkor is lenne mit olvasnunk. A kéziratod parlagon maradhat, ám ez sokszor nem a piac hibájából, és nem is a kiadó közönyéből fakad.

A kéziratok jelentős része ugyanis vagy nem alkalmas a kiadásra, vagy lektorok drága munkaóráit követeli. Pedig nem kéne, hogy így legyen! Sok esetben Te magad, mint szerző is tehetnél az irodalmi sikerért! Garanciát a körültekintő, tudatos munka sem hordoz – ám az esélyeid nagyban növelheted.

Megjelöltünk néhány tipikus hibát, és megfogalmaztunk néhány intelmet, javaslatot. Nem köntörfalazunk, a megfogalmazás néha erős, de ne vedd zokon – hisz közös a cél!

Fő hibák

A feltöltött mű sablonos.

Már minden elmondatott, hihetnénk. Legyél kedves olyan témát keresni, ami érintetlen! Vagy ha ilyet nem lelsz, a régiről mesélj másképp! Új szemszöget követelnek az olvasók, új következtetéseket, új meglátásokat, új figurákat, új helyszíneket, új ábrázolásmódot! Mesélj olyasmiről, amiről korábban senki, vagy mesélj úgy, ahogy korábban senki!

Kismillió író riogatott már tömeggyilkosokkal, ám csupán egy fonta bele az illatokat, a szagokat a regényébe! (Süskind: A parfüm)

Született pár mű a Tunguzka rejtelmes jegéről, ám egy sem hasonlít az orosz író regényéhez. (Szorokin: A jég)

Ezer nyomozót megismertünk, de egy sem kényszeres, mint ő. (Monk)

Pláne igaz mindez a versekre, melyeket külön kiemelünk, hiszen mindennél nagyobb mennyiségben érkeznek hozzánk!

Rajongunk például a szerelmesversekért, de új gondolatokat, új képeket is követelünk beléjük! Ismerjük az alapvető motívumokat: szem, szív, álom, csók, magány, boldogság, lélek, édes, szerelem... Van-e más is a tarsolyodban? Más téma? Más szavak, képek, látomások? Hol az a költő, aki a mezőnyből legalább egy lépésnyit előre merészkedik? Mert az olvasók majd őt akarják!

Nem azt állítjuk, hogy a formabontás egyenlő a sikerrel, ám jó eszköz, hogy kitűnj.

A mű igénytelen.

Szétveti a méreg a kiadókat, de tényleg! Sok esetben borzalmas minőségű kézirattal házal a szerző, aztán értetlenül fogadja az elutasítást. Helyesírási hibák, béna központozás, rusnya formázás. Márpedig az igénytelen külső trehány belsőt, akár olvasatlan szerzőt feltételez – még ha nem is úgy van. Eladás előtt a kocsit is kiporszívózod, hát itt se legyen másképp! Nézd át a kéziratod, javítsd – legalább formailag sugározzon a műved sebészi precizitást! Ne a kiadónak add meg a tiszteletet, hanem a művednek! Még ez írói feladataid legkönnyebbike.

A szerző túlértékeli a tehetségét.

Ha elmarad a siker, előre kell menekülni! Két ügyesen megírt mondat még semmit sem jelent. Félmillió karakter se sokkal többet, ha se füle, se farka. Alázatot hirdetünk – tessék tudomásul venni, hogy az írói lét is egy hivatás! Éveket tanul a szakács, a fogorvos, a fotós és a barlangi mentő. Miért hiszed, hogy bármely író eleve birtokolja a bűvös lúdtollat, amely rögvest aranyat karcol a papírra?

Leonardo da Vinci hosszú évekig Verrocchio műhelyében tanulta a festés művészetét, mire önálló megbízást kapott.

Te sem tehetsz másképp: akarnod kell a tanulást, a fejlődést, a kitartó gyakorlást. Írni, írni szorgalommal, és hinni, hogy beérik a gyümülcs! A kitartó munkával töltött évek nem termelik ki a tehetséget, de ügyesebb szerzővé tesznek, az biztos.

A szerző túlértékeli élete történéseinek egzotikusságát.

Ebbe a csapdába vélhetően mindannyian belesétálunk. Lázas és különleges úttal áldott vagy vert a sors – vagy mégsem? Fontold meg: a személyes élmények, a megélt történetek kizárólag akkor valók az irodalom színpadára, ha azok valóban sokak számára izgalmasak, egzotikusak, vagy ha a szerző meglepően ügyes mesélő, és kevésbé ingergazdag témával is leveszi lábáról az olvasót. Ne feledd: a jó történet önmagában csupán bazári díszlet – kell még hozzá a hév, a mondanivaló, a gondos szerkesztés, az eltalált arányok... Hosszú a sor.

A szerző nem ismeri a piacot.

Minden műfaj verejtékes csatába szólít, ám különösen igaz ez a versekre és a mesékre. A mezőny e jószágok esetén a legszélesebb, a piac ellenben satnya. Mérd fel a környezetedben, hány kortárs verseskötetet vásárolnak évente az ismerőseid! Ritka a tömegbunyó a boltok előterében e könyvekért. A piacot megerőszakolni nem lehet, hosszú távon érdemes lehet más műfajokon is eltöprengened!

Író, de mennyire?

Sokszor tapasztaljuk: magad sem tudod, mit akarsz. Kiürítenéd a fiókod? Könyvről álmodsz? Állandó rovatról egy női magazinban? Hivatást látsz az íróságban? Egy szűk kört akarsz lenyűgözni vagy szélesebb réteghez szólnál? Muszáj lesz döntéseket hoznod, mert a sodródás az irodalom világában sem vezet célhoz. Az írói-költői lét romantikus bája mellé spájzolj be tudatosságot is – különben híján maradsz a sikereknek!

Ezer irodalmi ösvény vár, és mi segítünk megtalálni a sajátodat. Ne feledd: az általunk javasolt út csupán egy a sok közül, s az sem biztos, hogy a siker felé vezet – nem muszáj az intelmeinket követned!

Író 1.0

„Ha már írok, szeretném jól csinálni. Többre most nem vágyom.“

Olvass!

A HIBA | Olvasni nincs időd, ám a tollat forgatnád.

A MEGOLDÁS | Az olvasás mindennek az alapja. Évi két könyv kevés. Vegyél magadhoz szépirodalmat bőséggel, és bátran olvass krimit, scifit, vagy épp madárhatározót! Figyeld a mondatokat, a szavakat! Tanulmányozd, miképp alkot a szerző, miképp épít szereplőket, párbeszédet, miképp farag rímeket! Keresd a mű szépségét, keresd a benne rejlő lendületet – a sorok közt búvó tanulságot. Sok dolgod lesz egy művel, szánj időt a figyelő-elemző olvasásra!

Befektetés: könyvtárbérlet

Olvass szakkönyveket!

A HIBA | Azt hiszed, nem kell tanulnod. Azt hiszed, az értő írás veled született, és büszke vagy kerekded mondataidra. Lexikonra való írói-szerkesztő ajánlás akad – a kéziratok olvasásakor mégis rendre azt érezzük, hogy a szerző ügyet sem vetett rájuk.

A MEGOLDÁS | Nem hemzsegnek a jó szakkönyvek, de akad néhány – tanulj a nagyok írásról regélő könyveiből! A magyar nyelvet is tanuld, mert annak fő szabályaival is sokan hadilábon állnak!

Példák:
Szikszainé: Magyar stilisztika | King: Az írásról | Eco: Hat séta a fikció erdejében

Befektetés: 10-30.000 Ft

Gyakorolj!

A HIBA | Emlékszel az első rántottádra? Az első festményedre? Az első randidra? Többnyire pont ilyenek az első versek, novellák is. Mindenki mesterművel szeretne indítani, ám ez csak keveseknek sikerül – és nem biztos, hogy közéjük tartozol.

A MEGOLDÁS | Szokás mondani: tízmillió leírt betű kell, mire az író tolla felveszi az üzemi hőmérsékletet. S még a kackiás mondatok is hiábavalók, ha a cselekmény döcög, a párbeszédek üresek, a rímek rémesek, vagy épp a mondanivaló nem domborodik ki. Írj, költs, alkoss – és ne elégedj meg az első változattal! Szerkeszd át, emészd, csóváld a fejed, járd körbe, javítsd! Michelangelo sem volt rest kétszer nekifutni a Medusának.

Befektetés: ezer meg ezer óra

Pályázz!

A HIBA | Látjuk: van, aki fél a megmérettetéstől, és van, aki akkora borúlátással tekint a felhívásokra, hogy el sem küldi a művét. És van, aki pénznyelőnek tekinti e lehetőségeket, és elvből nem pályázik.

A MEGOLDÁS | Valahol közbül van az igazság. Nem állítjuk, hogy minden pályázat a mennyben fogant, tényleg akadnak kóklerek és trógerek. De nem érdemes valamennyi pályázati lehetőséget hivatalból máglyára vetni. Körültekintést ajánlunk: nézd meg jól a kiírót, a honlapját, magát a kiírást. Hívd őket, érdeklődj, bizonyosodj meg a jó szándékukról! Ha megengedhetsz magadnak néhány ezer forintos költséget, ne sajnáld a pályázatra! Rengeteg munka egy pályázatot kiírni, műveket olvasni, szerkeszteni, könyvet kiadni... A kiadók amúgy is kénytelenek védeni magukat: ha ingyenes egy pályázat, raklapnyi fércmunka érkezik. Áldozz néhány ezer forintot – sem síelni, sem múzeumot látogatni, sem fotózni, sem oldtimereket gyűjteni nem lehet ingyen.

Mi is írunk ki pályázatokat. Sőt, másokét is közzétesszük. Ha tetszik valamelyik, ragadd meg az alkalmat! Mert a pályázat nem csupán az érdemről, a babérkoszorúról szól. Ott van abban a küzdelmed, a gyakorlás, az újraírás, a kukába hajítás, törekvés a tökéletességre. Mindaz, ami jobb íróvá tesz.

Itt mindig találsz egy csokornyit a friss pályázatokból:
www.irodalmipalyazatok.hu

Befektetés: 5-10.000 Ft

Hozd létre az írói portfoliód!

A HIBA | Nincsenek jelen a műveid. Vagy nem arra méltó környezetben vannak jelen.

A MEGOLDÁS | Mutasd meg magad! Légy elérhető, olvasható, véleményezhető! Létrehozhatsz saját honlapot vagy blogot, vagy csatlakozhatsz valamelyik irodalmi közösséghez. Ne vedd zokon, hogy e helyütt saját közösségünket, a Magyar Irodalmi Házat népszerűsítjük! Olyan portált építettünk, amelyen gondosan, részletesen bemutathatod a műveidet – és önmagad. A portál saját hivatkozást (linket) ad, amelyet később bárhol idézhetsz, megjelölhetsz.

Közösségünket kismillió olvasó és kiadó látogatja, nálunk folyvást szem előtt leszel.

Építsd-szépítsd a portfoliód!
www.irodalmihaz.hu/feltoltes

Befektetés: 5-15.000 Ft

Író 2.0

„Fejlődni akarok. Feljebb lépni. Tudatosan építkezni. Jobb íróvá lenni. Mert igenis vannak írói terveim!“

„Feljebb és feljebb és feljebb és feljebb...“ – Anima Sound System

Iratkozz be egy írótanfolyamra!

A HIBA | Általában nem az ismeretek hiánya gátolja a kezdő írót abban, hogy tanfolyamra jelentkezzen, hanem az illúzió, hogy mindent tud. Pedig közel sem tud mindent – ahogy a tanfolyamok előadói sem.

A kezdők viszonylag egyszerűen megszabadulhatnának a leggyakoribb írói hibáktól, amelyek bizony szerfelett árulkodóak egy-egy kézirat benyújtásakor – mégsem teszik, helyette vagy daccal, vagy türelmetlenséggel vágnak bele az írásba. Szoktuk némi élccel mondani: már egy háromnapos tanfolyam is elég ahhoz, hogy valaki megspórolja az első két rossz könyvét. Számtalan kiadói elutasítás elkerülhető lenne.

A MEGOLDÁS | A kezdő íróknál az előadók azért mégiscsak többet tudnak, úgyhogy tessék elmenni tanulni! E helyütt kizárólag saját tanfolyamainkról beszélhetünk, de választhatsz más iskolát is – kevés van, így nem lesz nehéz körbejárnod a témát.

Ha hozzánk jelentkezel, megtanulod az alapvető irodalmi követelményeket, megismered a hatékony írói-alkotói folyamatot, és annyi szakmai fortélyt szívhatsz magadba, amennyiről nem is hitted, hogy létezik. Ezen felül végre megtudhatod, mi fán terem a könyvkiadás, hogyan készíts hívogató kéziratot, illetve végre ráláthatsz azokra a könyvpiaci folyamatokra, amelyek nélkül aligha boldogulhatsz. Magabiztos leszel a toll mellett, és magabiztos leszel a kiadói tárgyalásokon.

Ráadásul megismersz egy tucat hasonló törekvésű figurát – láttunk létrejönni elég alkotói csoportot, barátságot.

És a kötelező intelem: egy néhány napos írótanfolyam nyilván nem farag Jókait belőled – de megtanulhatod elkerülni a kezdő írók fő hibáit.

www.irokepzo.hu

Befektetés: 37.500 Ft

Elemeztesd a műved!

A HIBA | Nem látja szakember a műved. Hiszel a nagyinak meg a szomszédnak.

A MEGOLDÁS | Egy szakember értő tekintete nagy segítség. Mint egy asztalosinas, egy fafaragótanonc, vagy egy ügyvédbojtár esetén, kell hogy egy mester pillantását vesse a nebuló művére. Életre szóló tanácsokat kaphatsz – vagy legalább megismered egy ízig-vérig kívülálló szakember véleményét.

Műértékelés

Befektetés: műfajfüggő, 5-55.000 Ft

Utómunka, utómunka, utómunka!

A HIBA | Személyes tapasztalatunk, hogy e munkát a kezdő írók rendre alulteljesítik, figyelmüket helyette már széles mosollyal a következő műre fordítják.

A MEGOLDÁS | A kézirat némi túlzással: nyersanyag. Mint egy fotó esetén. A fotós kibattyog a terepre és egész délután körülményeskedik egy jó fotó kedvéért. Ám még ez is csupán a munka fele. Egy-egy nyers fotóval ugyanis később órákig elbabrál: kivág, bevág, átszínez, torzít, világosít, sötétít. Mindent elkövet, hogy a fotó hatást váltson ki majd a befogadóból. Ez a teendő a kézirattal is. Ötször, tízszer, ötvenszer átnézni, javítani, finomítani.

Befektetés: még egyszer annyi idő, mint amennyit az írásba fektettél

Iratkozz be egy haladó írótanfolyamra!

A HIBA | Megragadni egy helyben.

A MEGOLDÁS | Mindig tanulhatsz: haladó tanfolyamon vagy gyakorló írótól, aki hajlandó foglalkozni Veled. Csak a saját tanfolyamunkról nyilatkozhatunk: házi feladatokat kapsz, aztán a helyszínen stílusgyakorlatokkal, csoportmunkákkal, közös elemzéssel, az írások „élveboncolásával“ várunk.

Érdeklődés: info@irokepzo.hu

Befektetés: 37.500 Ft

Motiváció kezdő írók számára

Ha feltöltöd a kéziratod, valamelyest az irodalmi előmeneteled is ránk bízod. Visszaélnénk a bizalmaddal, ha ezek után elsumákolnánk a hitvallásunkat.

Író vagy költő szeretnél lenni, legalábbis szívesen látnád a szavaid megjelenését. Csendes estét, kandalló mellett megírt oldalakat látsz magad előtt – aztán büszke lépteket a könyvesbolt polcai mentén, ahol frissen megjelent köteted begyűjti a bókokat. S ha tovább álmodod, könyvbemutatók, rajongók, felkérések, interjúk képei kavarognak előtted.

Mindez előfordulhat, de az út küzdelmes

Az írás összetettebb, mint az átlagember véli. A tehetségen túl egy életen át tartó tanulást és soha nem lankadó szorgalmat követel. A Teremtő lehetett bőkezű Veled, és megáldhatott a sokak által vágyott írói vénával – ám ez sem ment meg a vértől és a verejtéktől.

Fogadd el három óvatos baráti javaslatunkat!

 1. A tanulás kötelező! Ha elfogadod, hogy egy teniszezőnek, egy cukrásznak, egy gépészmérnöknek folyvást tanulnia kell, akkor nyilván elhiszed, hogy egy írónak is. A kezdők írók egy részének fogalma sincs, mennyi regula, fortély, intelem lakozik az írás birodalmában! Tanulás nélkül vonulnának hadba – pedig könnyebb az érvényesülés, ha tudják, mi fán terem a szerkesztés, a mondatalkotás, a karakterépítés, meg ezek milliónyi cimborája.

  Reméljük, velünk vallod: írónak lenni hivatás. Ha elbagatellizálod az iskolapad szerepét, ha legyintesz a tankönyvekre, a mesterek tanácsaira, akkor vagy nem érzed még az irodalom mélységeit, vagy magát a hivatást alázod meg.

 2. A másik észrevételünk is sarkos. Csábító, és nincs is író, akit ne bájolt volna el e gondolat: a világnak szüksége van a soraidra! Pedig ez illúzió, a hév csalfa gyermeke, vagy még inkább: orbitális hazugság. Mert épp ellenkezőleg: a soraidnak van szüksége a világra. Nem az író gyakorol kegyet tolla forgatásával, hanem az olvasó hoz áldozatot azzal, amikor leteszi a voksát az író könyve mellett. Pénzt fizet érte, időt fordít rá.

  Közelíts hát alázattal és igyekezettel az olvasóhoz! Ne légy rest olyat alkotni, ami érdemes a pénzére, idejére!

 3. A piacra kerülés nem egyszerű. Tehetséget és kitartást, vagy pénzt, esetleg jó kapcsolatokat igényel. Ha minden megírt sor papírra költözne, stadionokban mérhetnénk a könyveket. Tehetség és kitartás – a fentiek közül e páros vezet az örök megdicsőülés felé. Az első méterek megtételében persze a pénz és a jó kapcsolatok is segítenek, ám ezek csupán az út feléig kísérhetnek.

Végezetül a jó hír!

Mihelyt megérzed, mennyi a tanulnivalód, mennyire elérhetetlen az alkotói tökéletesség, az irodalmi teendők miféle végtelen mezőin kell a tudás apró szemeit begyűjtened, máris egy új világ tárul eléd! Inspirálóbb lesz, mint korábban hitted! Mert akkor a kudarcok már nem fájnak, hanem tanítanak, a várakozás nem sebet ejt, hanem további lépésekre sarkall.

Írók és költők, irodalomkedvelők ezrei, s mi magunk, a Magyar Irodalmi Ház munkatársai is örülünk, hogy tollat ragadtál és alkotsz. Bátorítunk, szurkolunk, várjuk soraid. De légy gondos az írásoddal, bánj vele gyermekedként! Add meg a tiszteletet mind a művednek, mind nekünk – cserébe hű olvasóid leszünk!

Végül pedig vedd magadhoz a sokszor citált mondatot: „Az idő, amit a rózsádra vesztegettél: az teszi olyan fontossá a rózsádat.“

Szerzők gyakori kérdései

Már elküldtem egy rakás kiadónak a kéziratom! Ide is feltöltsem?

IGEN. A kiadók – nincs rá jobb kifejezés – belefulladnak a kéziratokba. Ha választ sem kapsz tőlük, ne hibáztasd őket! Egyetlen kiadónál sincs annyi irodalmi szakember, amennyi megbirkózhatna a temérdek beeső művel. Növeled az esélyeid, ha a kéziratod nálunk is megjelenik.

Nem látom a regisztrációt!

NINCS REGISZTRÁCIÓ. Jobban mondva, van regisztráció, de beépítettük a feltöltés folyamatába. Kezdd el nyugodtan feltölteni a kéziratot, a regisztráció pedig a feltöltés után automatikusan megjelenik.

Feltöltés

Mit tölthetek fel?

BÁRMIT, ami betűből van: regényt, mesét, verset, regényt, színdarabot, tudományos disszertációt, kritikát, novellát, dalszöveget, ismeretterjesztő írásokat. Fontos: csak olyan írást tölts fel, amit jogszerűen feltölthetsz. Mindenképp légy óvatos! Ha magad vagy a szerző, akkor egyszerűbb a helyzet – de akkor is sérthetsz a műveddel például személyiségi jogokat. Ha más művét töltenéd fel, akkor előtte feltétlenül egyeztess jogásszal!

Nincs kész a mű. Így is feltölthetem?

IGEN. Előbb kel el egy félkész jó írás, mint egy készen tálalt gyenge munka.

Már megjelent a mű, amit feltöltenék. Ez gond?

ATTÓL FÜGG. Ellenőrizd a korábbi kiadás feltételeit! Nézd meg a szerződésed!

Milyen jogot sérthetek a mű feltöltésével?

TÖBBFÉLÉT. Szerzői jogot, személyiségi jogot is sérthetsz. Feltétlenül tájékozódj! Ha bizonytalan vagy, fordulj jogászhoz!

Ha ide feltöltöm a művem, biztosan kiadóra, színházra lelek??

NEM. És az elutasításnak számos oka lehet: éretlen a mű, szűk a célcsoportod, telített a célterületen a piac... De adj esélyt a művednek! Elkelhet akár két hét alatt, és persze előfordulhat, hogy hónapok, évek múltán fedezi csak fel egy kiadó. Addig alakíthatod, javíthatod, bővítheted. Nyilván lesznek művek, amelyek látszólag elárvulva tengetik napjaikat az idők végezetéig. Ám az ő jelenlétük sem hiábavaló – több ezer látogató olvashatja őket. Tudnod kell, hogy több a mű, mint amekkora a kiadók megjelentetési kapacitása, vagy még inkább: mint az olvasók anyagi lehetőségei. A verseny sarkalljon arra, hogy precíz, jól szerkesztett, megfelelő minőségű tartalmat tölts fel!

Olvasó vagyok, de nem enged a portál regisztrálni szerzőként!

Szerző vagyok, de nem enged a portál regisztrálni olvasóként!

DEHOGYNEM! Csupán annyit kér, hogy eltérő email címekkel regisztrálj. Ennek technikai okai vannak, ne menjünk bele a részletekbe!

Nem én írtam a művet. Feltölthetem?

CSAK KÜLÖNLEGES ESETBEN. Alapvetően a mű szerzői jogait birtokló személy töltheti fel a kéziratot. Önkényesen ne töltsd fel a nagypapa háborús visszaemlékezéseit! Ha a szerzői jogokat birtokló személy valamely oknál fogva (pl. akadályoztatás) mégsem tudja feltölteni a művét, akkor erre írásbeli megbízást adhat, vagyoni jogokat biztosíthat. Ha nem Te birtoklod a szerzői jogokat, vagy bizonytalan vagy, feltöltés előtt feltétlenül egyeztess jogásszal!

Fizetnem kell, ha feltöltök egy verset vagy egy novellát?

IGEN. Előfizetést kell választanod. Az előfizetések krediteket tartalmaznak – mert a feltöltés kreditekkel működik. Minden műnek megvan a kreditekben mért értéke. Az előfizetésekben foglalt kreditekkel úgy sáfárkodsz, ahogy akarsz.

Előfizetési díjak

 • Kezdő

  10 kredit

  500 Ft/hó

 • Közép

  25 kredit

  1000 Ft/hó

 • Profi

  50 kredit

  1500 Ft/hó

 • Giga

  100 kredit

  2500 Ft/hó

Kreditlista

Megnevezés
Kredit
Megnevezés
Kredit
regény
10
melodráma
5
kisregény
5
bábjáték
5
novella
1
rövidfilm (forgatókönyv)
1
esszé
1
kisfilm (forgatókönyv)
5
mese
1
dokumentumfilm (forgatókönyv)
5
vers
1
nagyjátékfilm (forgatókönyv)
10
színdarab (tragédia, komédia)
5
tudományos mű 5.000-100.000 karakter között
5
jelenet
1
tudományos mű 100.000 karakter felett
10
iskolai előadás
1
szakmai mű 5.000 karakterig
1
ifjúsági darab
1
szakmai mű 5.000-100.000 karakter között
5
tragikomédia
5
szakmai mű 100.000 karakter felett
10
musical
5
jegyzet, kritika
1

Példa: havi 500 forintos csomagoddal feltölthetsz 10 verset, vagy 10 mesét, vagy 1 kisregényt meg 5 novellát.

Még mindig nem értem, miért kell fizetnem?

EGYRÉSZT nem célunk korlátok nélkül beengedni a kéziratokat. Mind a kiadók, mind mi magunk felelős szerzőket keresünk, akik gondosan kezelik a kéziratukat és a feltöltési folyamatot. Nem a mennyiségre, hanem a minőségre törekszünk.

MÁSRÉSZT magunk is dolgozunk a műveddel: bevizsgáljuk, népszerűsítjük, pályázatokra nevezzük.

Mi van, ha egy kiadónak megtetszik a művem?

RAJTAD MÚLIK. Alkudozz, egyeztess, köss üzletet a kiadóval! A Magyar Irodalmi Ház ugyanis a mű körüli párbeszédnek már nem részese. Mi a létrejött üzletből semmilyen formában nem részesülünk.

Feltöltöttem a művem. Hogyan tudom módosítani?

EGYSZERŰEN. Lépj be az admin-felületedre, és válaszd a menüpontokból a „Műveim“ pontot!

Hol találom a bemutatkozásom?

Belépés után az „Általános“ menüpont alatt módosíthatod az adataid, itt töltheted fel a bemutatkozásod is.

Féltem a kéziratom. Nem lopja el senki?

SEGÍTÜNK MEGVÉDENI.

 1. Tudd: a szerzői jogok elorozhatatlanok. Rendszerünk a feltöltött műved lajstromszámmal és dátummal látja el. Ezzel igazolni tudod, hogy az adott időpontban a mű az általad jelölt email címről került feltöltésre.
 2. Minden esetben Rád bízzuk, hogy a művedből mennyit engedsz át az olvasóknak.
 3. A regisztrált kiadókat ellenőrizni igyekszünk – telefonon, emailen. Egyetlen valós kiadónak, színháznak sem célja illetéktelenül írásokat felhasználni.

A kéziratlopás igen ritka gaztett. Mi magunk nem tudunk egyetlen esetről sem.

Ki láthatja az elérhetőségeimet?

Csak a regisztrált kiadók.

Lehet még kérdésed bőven, keress bennünket bátran!

+36 70 949 2399

Felnőtt tartalom

Ezt a művet a szerzője felnőtt tartalomnak jelölte meg.
Nyilatkozz az életkorodról!

Törlés

Biztosan folytatod?

Sikeres megerősítés

Sikeres értékelés

Kreditlista

Megnevezés
Kredit
Megnevezés
Kredit
regény
10
melodráma
5
kisregény
5
bábjáték
5
novella
1
rövidfilm (forgatókönyv)
1
esszé
1
kisfilm (forgatókönyv)
5
mese
1
dokumentumfilm (forgatókönyv)
5
vers
1
nagyjátékfilm (forgatókönyv)
10
színdarab (tragédia, komédia)
5
tudományos mű 5.000-100.000 karakter között
5
jelenet
1
tudományos mű 100.000 karakter felett
10
iskolai előadás
1
szakmai mű 5.000 karakterig
1
ifjúsági darab
1
szakmai mű 5.000-100.000 karakter között
5
tragikomédia
5
szakmai mű 100.000 karakter felett
10
musical
5
jegyzet, kritika
1