A kéziratod érték.

Regény Mese Vers Színdarab Tudományos Szakmai Jegyzet

Mitől édesebb a must, kellemesebb a bor, ízesebb az étel? Sem ízfokozótól, sem a hozzáadott cukortól, és nem is az ételízesítőktől. Az otthon íze fűszerezi legjobban az ételt és italt, anyánk szeretete, apánk odaadó munkája.

A Polikróm online művészeti folyóirat "Egy estém otthon" című irodalmi pályázatához készült az írás 2018 márciusában, a szüleim telkén megtörtént szüretek emlékét dolgozza fel.

Csukárdi Sándor
szerző

Borozgatánk apámmal

Teljes mű / Kész

Az Öreghegy egy oázis a mindennapok sivatagában. A kiskert a kúttal, az aprócska bódéval, ahol a veteményes és a virágoskert összeolvad. A nagy fenyő alatt a hűséges barát nyugszik, sírján a koszorú a lehullott tobozok különös alakzata, mindig változó. Mindezt, mint egy pókháló, befonja a szőlőtőkék évről- évre vénülő birodalma. Vörös és fehér, ritmustalan váltakozása a hagyma- és paprika sorok mellett. A szőlő, mint magzata a bornak, a szemek embrióként csüngenek a vaskos fürtökön ősz elején. Szeptember végéig az ősz gondos gazdaként őrzi meg a nyár melegét. A napsugár még éget, és a vacsorás délutánok a kertben az estébe csúsznak. Rigófüttyös estékbe. A teraszon kint áll az asztal, az asztalon piros, kockás abrosz, az abroszon a pincéből felhozott párás palackok nyomai, mint elcsúszott olimpiai karikák. Újra otthon. Látogatóban. Szüreten.

Megérkezik a hűs palack a pince hidegével és illatával. Az asztal közepére áll, s köré gyülekeznek a kiskatonák, a decis kristálypoharak. Kiszáradt torkukat friss, aranyban csillogó bor locsolja. Az asztal mellett kések, metszőollók, kosarak várakoznak. A gégék elkortyolják a fülledt másodperceket, és a tavalyi bor utóíze az új szüretet sürgeti. Megindulunk. Anyám a konyha felé, mert ő ma este megint varázsolni fog, mi többiek apám vez

Elolvasom

Szerző további művei:

További művei

Felnőtt tartalom

Ezt a művet a szerzője felnőtt tartalomnak jelölte meg.
Nyilatkozz az életkorodról!

Törlés

Biztosan folytatod?

Sikeres megerősítés

Sikeres értékelés

Kreditlista

Megnevezés
Kredit
Megnevezés
Kredit
regény
10
melodráma
5
kisregény
5
bábjáték
5
novella
1
rövidfilm (forgatókönyv)
1
esszé
1
kisfilm (forgatókönyv)
5
mese
1
dokumentumfilm (forgatókönyv)
5
vers
1
nagyjátékfilm (forgatókönyv)
10
színdarab (tragédia, komédia)
5
tudományos mű 5.000-100.000 karakter között
5
jelenet
1
tudományos mű 100.000 karakter felett
10
iskolai előadás
1
szakmai mű 5.000 karakterig
1
ifjúsági darab
1
szakmai mű 5.000-100.000 karakter között
5
tragikomédia
5
szakmai mű 100.000 karakter felett
10
musical
5
jegyzet, kritika
1