A kéziratod érték.

Regény Mese Vers Színdarab Tudományos Szakmai Jegyzet
1 Ötös

Életünk maga egy színdarab. Adott a rendező, a színpad, a forgatókönyv és mi kisebb nagyobb színészi szabadsággal eljátsszuk bevállalt szerepünket. A történetben a főhős elérkezik az utolsó felvonás végéhez, legördül a függöny, kialusznak a reflektorok. A rendező elviszi színészünket élete filmjének levetítésére, melynek során újraéli életének legszebb, legizgalmasabb és legnehezebb jeleneteit.
Semmi nem múlik el nyomtalanul. Mindannyiunknak van egy bőröndje, amibe a végén bepakoljuk összegyűjtött tapasztalatainkat és emlékeinket, amelyek egy másik életben talán gazdagítanak majd bennünket.

A Születés novella pályázatra írtam.

Pap Éva
szerző

A színdarab

Részlet / Kész

A bőröndömet összecsomagoltam. A két legfontosabb ember itt áll az ágyam körül. Én már mennék, de ők nem engednek. Érzem, azt szeretnék, hogy még maradjak, noha tudják, nélkülem is boldogulnak majd. Egyikük ráncos, kövérkés ujjaival megsimogatja az arcomat, megcsókolja lázas homlokomat és azt mondja, hogy menjek. Ha majd meglátom a fényt, vissza ne forduljak. Emlékszem, sokszor megfogtuk egymás kezét és éreztem vastag, puha, meleg tenyerét, az mindig erőt adott. Tudtuk, hogy jöhet bármi, mi ketten együtt erősek vagyunk. A fiatalabb, tenyerembe teszi remegő csontos kezét és azt súgja Mami, nyugodjál meg, minden rendben lesz. Ha Ő mondja, neki elhiszem. Mindent olyan mély meggyőződéssel mond, hogy tökéletesen megbízok benne. Tekintetemmel bólintok. Elfáradtam. Mérhetetlen súly nehezedik a szememre. Minden erőmet arra összpontosítom, hogy ne aludjak el, mivel engem úgy neveltek, hogy illetlenség aludni, ha az embernek társasága van. A reflektorok éles fénye süti a szememet. Mázsás vas ereszkedik a szemhéjamra, nem tudok ellene tenni. Elszenderülök, majd pánikolva arra ébredek, hogy Úristen, elfelejtettem a szövegemet. Hiába nyitom a szám, egyetlen hang sem jön ki a torkomon. Érzem, hogy a szereplők közben kivonulnak a színpadról. Egyetlen nesz nélkül, lassan kúszik le a függöny. Kihunynak a reflektorok, kiürül a nézőtér. Kinn megállt a szél. Csönd van. Én vagyok. Ijedten felülök az ágyamon és óvatosan mezítelen talpamra állok. Puha a talaj. Testem leheletkönnyű. Egyetlen dolog súlyosodik rám. Az elfelejtett szó. Lehetséges, hogy nem volt tovább írva a szövegem. Össze vagyok zavarodva. Kell, hogy kapjak még egy lehetőséget. Jó volt ez az előadás, imádtam benne az életemet. Tompa lépteket sejtek. Megtántorodott magányomból hirtelen felriadok.
Örülök, hogy megérkeztél! - üdvözöl rendkívül bársonyos, barátságos hangján. M

Elolvasom

Szerző további művei:

További művei

Felnőtt tartalom

Ezt a művet a szerzője felnőtt tartalomnak jelölte meg.
Nyilatkozz az életkorodról!

Törlés

Biztosan folytatod?

Sikeres megerősítés

Sikeres értékelés

Kreditlista

Megnevezés
Kredit
Megnevezés
Kredit
regény
10
melodráma
5
kisregény
5
bábjáték
5
novella
1
rövidfilm (forgatókönyv)
1
esszé
1
kisfilm (forgatókönyv)
5
mese
1
dokumentumfilm (forgatókönyv)
5
vers
1
nagyjátékfilm (forgatókönyv)
10
színdarab (tragédia, komédia)
5
tudományos mű 5.000-100.000 karakter között
5
jelenet
1
tudományos mű 100.000 karakter felett
10
iskolai előadás
1
szakmai mű 5.000 karakterig
1
ifjúsági darab
1
szakmai mű 5.000-100.000 karakter között
5
tragikomédia
5
szakmai mű 100.000 karakter felett
10
musical
5
jegyzet, kritika
1