A kéziratod érték.

Regény Mese Vers Színdarab Tudományos Szakmai Jegyzet

Mindenki születik valamiért, még a hópelyhek is. Sok kis hószem, azért, hogy finom hólepedőt alkotva biztosítsa a szánunk sebes siklását, többek meg azért, hogy összeállva kemény hógolyót, mások hatalmas hóembert alkossanak, de Hópehely- kisasszonynak egészen más küldetése van. Ő a felhők szélén álmélkodva sokat látott a világból. Ismer minden utcát, minden gyermeket. Azt a küldetést kapja hát apjától, a Hópehely királytól, hogy szálljon alá a Mikulás vállára, s legyen az ő kalauza. Megbizatása azonban nehéz kalandokba téved.

Mesejátékként született meg a mű, és nagy sikerrel, sokat játszottuk színpadon gyermekközönségnek. Később prózai köntöst kapott.

Csukárdi Sándor
szerző

Az eltévedt Hópehely- kisasszony

Részlet / Kész

AZ ELTÉVEDT HÓPEHELY-KISASSZONY

Ha nem mondom, nem hallja senki. Ha nem írom, nem tudja senki. Minden decemberben, mikor télbe fordul a kopasztó, sárga ősz, Hópehely-király kristály birodalma felépül az úszó fellegeken. Az uralkodónak s apró népének az a feladata, hogy puha, fehér hó-bundába öltöztesse a csupasz erdők ágait, a megfakult mezőket, letaposott legelőket, kopár dombokat, és a füsttel festett szürke háztetőket.
Most már ismeritek, hogy miért születik egy Hópehely. Társaival fehérre festeni a világot. Szomorúan rövid tiszavirág élet. Néhány nap a felhőtutajon, s ha eljön a parancs, ugrás és lebegő alárepülés a földre. Akadnak viszont olyanok, akiknek nemesebb küldetést adott Hópehely-király. Egyes különcök síkos jégpályát alkothatnak szánkóink alatt. Mások meg kövér testet adhatnak keményre gyúrt hógolyóinknak, hogy hősi csatában vesszenek. Megint mások- és ők már igazán kegyeltek lehetnek- vidám hóemberekben kristályosodnak gömbölyű hússá. De az ő sorsuk is eltörpül a legkiváltságosabb mellett, aki olyan feladatot kapott Hópehely-királytól, hogy az egész birodalom olvadozott az irigységtől. Ő volt Hópehely-kisasszony, s róla szól a történetem.

Szerző további művei:

További művei

Felnőtt tartalom

Ezt a művet a szerzője felnőtt tartalomnak jelölte meg.
Nyilatkozz az életkorodról!

Törlés

Biztosan folytatod?

Sikeres megerősítés

Sikeres értékelés

Kreditlista

Megnevezés
Kredit
Megnevezés
Kredit
regény
10
melodráma
5
kisregény
5
bábjáték
5
novella
1
rövidfilm (forgatókönyv)
1
esszé
1
kisfilm (forgatókönyv)
5
mese
1
dokumentumfilm (forgatókönyv)
5
vers
1
nagyjátékfilm (forgatókönyv)
10
színdarab (tragédia, komédia)
5
tudományos mű 5.000-100.000 karakter között
5
jelenet
1
tudományos mű 100.000 karakter felett
10
iskolai előadás
1
szakmai mű 5.000 karakterig
1
ifjúsági darab
1
szakmai mű 5.000-100.000 karakter között
5
tragikomédia
5
szakmai mű 100.000 karakter felett
10
musical
5
jegyzet, kritika
1