A kéziratod érték.

Regény Mese Vers Színdarab Tudományos Szakmai Jegyzet

Ugrilla és Morgilla, a két erdőlakó még sosem találkoztak a Mikulással. Egyetlen embert ismertek csak, Kálmán Kálmán fővadászati orvlövészt, vagy orvlövészeti fővadászt. Most viszont egy furcsa pirosba öltözött idegen tévedt a tisztásukra. Vajon ki lehet ő?

A mese egy színtársulatnak írodott korábban dialógusos formában. Az azonos címet viselő mesejáték sok előadást megélt az apró közönség szórakoztatására nagy sikerrel.

Csukárdi Sándor
szerző

A pirosruhás kísértet

Részlet / Kész

A decemberi napocska gyenge sugarai kifésülték az erdő kócos, lombtalan haját. Lassan ébredt minden. Halkan zörrent az avar, ahogy megnyíltak az apró odúajtók, s mint parányi fekete pontok, bepöttyözték a fák törzsét a szimatoló orrocskák. Épeszű erdőlakó ilyenkor kezdi meg a korai lustálkodást, amit aztán az ebéd utáni déli heverészés vált fel, még mielőtt belekezd a délutáni csendes pihenőbe, hogy mielőtt eljön a vacsora utáni alvás, teljesen kipihent legyen. Morgilla, a lusta vaddisznó épeszű erdőlakónak vallotta magát, s mint ilyen, egész nap készen állt… illetve készen ült a semmittevésre. Értetlenkedő röfögéssel nyugtázta, hogy reggelente Ugrilla, a közeli nyúlodú lakója nem átalkodik szökdelni és kocogni. A nyúl viszont a folyamatos tespedést és ásítozást nem értette. „ Ép testben ép lélek” – vallotta, s jól karbantartotta ugróizmait.
- Nézni sem bírom a tohonyaságot – vetette oda két térdemelés között a malacnak. – Semmi testmozgás! Semmi testedzés! Én minden reggel megmozgatom izmaimat, csontjaimat, ezért vagyok ilyen mozgékony és gyors. Ellentétben veled, drága barátom, aki már azt sem tudja, ébren van, vagy álmodik.
Szidta és korholta erdei lakótársát a tapsi füles; ahogy testgyakorlatokból, úgy a szóból sem fogyott ki. Oktatta a renyhe vadmalacot, de hiába. Mikor már több zsáknyi jó tanácsot rázúdított, akkor vette észre, hogy a lomha állat, már megint horpaszt. Elszundított a csiklandozó reggeli napsütésben.
- Na, tessék! Már álomba is merült. Csak horkol, eszik, és megint horkol – vette észre Ugrilla, hogy az oktatása süket fülekre talált. – azt hiszem, itt az idő, hogy megleckéztessem ezt a hétalvót. Van is egy ötletem.
Ugrilla tudta, hogy van valami hadicsel, amivel futásra lehet bírni ezt a lustaságot. Kálmán Kálmán orvvadászati főlövésztől, vagy fővadászati orvlövésztől minden er

Elolvasom

Szerző további művei:

További művei

Felnőtt tartalom

Ezt a művet a szerzője felnőtt tartalomnak jelölte meg.
Nyilatkozz az életkorodról!

Törlés

Biztosan folytatod?

Sikeres megerősítés

Sikeres értékelés

Kreditlista

Megnevezés
Kredit
Megnevezés
Kredit
regény
10
melodráma
5
kisregény
5
bábjáték
5
novella
1
rövidfilm (forgatókönyv)
1
esszé
1
kisfilm (forgatókönyv)
5
mese
1
dokumentumfilm (forgatókönyv)
5
vers
1
nagyjátékfilm (forgatókönyv)
10
színdarab (tragédia, komédia)
5
tudományos mű 5.000-100.000 karakter között
5
jelenet
1
tudományos mű 100.000 karakter felett
10
iskolai előadás
1
szakmai mű 5.000 karakterig
1
ifjúsági darab
1
szakmai mű 5.000-100.000 karakter között
5
tragikomédia
5
szakmai mű 100.000 karakter felett
10
musical
5
jegyzet, kritika
1