A kéziratod érték.

Regény Mese Vers Színdarab Tudományos Szakmai Jegyzet

Szüleink, nagyszüleink, dédszüleink öröksége sok dolog lehet: egy ház, egy kép, akár egy megsárgult receptes könyv. Ez a könyv azonban kinyílik és a múlt láthatatlan szelleme talál valakit, aki életre kelti a benne rejtőző illatokat, ízeket, történeteket.
Három generáció villanásnyi, furcsa találkozása ez a történet. Kötelék a hagyományokat őrző múltból a jelenen át a jövő felé.

Ez egy régi délután hangulata, melyet valóban megéltem. Szeretem a hagyományokat és régi dolgokat áthozni az életembe. Aztán igyekszem továbbadni őket. Szeretettel, tisztelettel, hálával.

Bencsik Márta
szerző

A nagymama receptje

Teljes mű / Kész

Hideg ősz volt. Komor fellegek takarták az eget, mintha sosem akarnának többé napot engedni a földre, csupán a folyamatosan zuhogó esőt. Halottak napja volt. Úgy tűnt, mintha az Égiek az itt maradók el nem sírt könnyét hullatták volna. A fák leveleiket pergették fázósan, hosszú álmukra készültek. A temető néma csendessége halk morajlásra változott, amint nyüzsgő emberekkel teltek meg a sírok közti keskeny utak, taposott ösvények.
A Lány csendben figyelte a körülötte jövő-menő embereket. Ő is gyertyát szorongatott kezében, mégis tétován állt a tömegben. Aztán bizonytalanul férje nagyszüleinek kopottas sírja mellé térdelt és meggyújtott néhányat.
Ahogy a lángot nézte, szülőfalujának dombon álló, aprócska temetője kúszott elő emlékeinek poros halmából. Látta a mohával benőtt sírokat, az itt-ott megdőlt kereszteket, a régi, romos, eltűnő fejfákat. Mosoly suhant át arcán, de a hideg szél szemébe vágta a kemény esőcseppeket, lemosva a mosolyt is róla.
Felállt és körbenézett a hófehéren világító, vagy éppen feketén csillogó sírokon, a fejfák arannyal futtatott írásain, a frissen, fehéren kavicsozott utakon. Itt minden rendezett volt. Elnézte a díszes mécsesekkel, koszorúkkal dúsan megrakott embereket, kik esernyőjük alatt lépkedtek egyik sírtól a másikig ünneplő ruhában. Szánakozva tekintett a kezében tartott kis mécsesekre és elbizonytalanodott egy pillanatra. Aztán rövid vívódás után kihúzta magát és férje édesapjának sírjához lépett. Régi sír volt ez is, szépen rendbe téve. Szerényen, csendesen állt a kis gesztenyefa alatt, mellette férje guggolt. A Lány elővette zsebéből a gyufát, mécset gyújtott. A Fiú oldalra fordult, lopva letörölt egy könnyet a szeme sarkából, majd odalépett a Lányhoz. Átkarolta vállát, kezét óvón felesége domborodó pocakjára tette, ahol a meleg ujjak alatt mocorgás támadt. A s

Elolvasom

Szerző további művei:

További művei

Felnőtt tartalom

Ezt a művet a szerzője felnőtt tartalomnak jelölte meg.
Nyilatkozz az életkorodról!

Törlés

Biztosan folytatod?

Sikeres megerősítés

Sikeres értékelés

Kreditlista

Megnevezés
Kredit
Megnevezés
Kredit
regény
10
melodráma
5
kisregény
5
bábjáték
5
novella
1
rövidfilm (forgatókönyv)
1
esszé
1
kisfilm (forgatókönyv)
5
mese
1
dokumentumfilm (forgatókönyv)
5
vers
1
nagyjátékfilm (forgatókönyv)
10
színdarab (tragédia, komédia)
5
tudományos mű 5.000-100.000 karakter között
5
jelenet
1
tudományos mű 100.000 karakter felett
10
iskolai előadás
1
szakmai mű 5.000 karakterig
1
ifjúsági darab
1
szakmai mű 5.000-100.000 karakter között
5
tragikomédia
5
szakmai mű 100.000 karakter felett
10
musical
5
jegyzet, kritika
1