A kéziratod érték.

Regény Mese Vers Színdarab Tudományos Szakmai Jegyzet

Az erdei iskola lassan bezárja kapuit. Beállt a tél, s mivel a legtöbb nebuló ilyenkor téli álmot alszik, Bagoly tanár úr is igyekezett, hogy leadja az utolsó óra anyagát. Még a mindig éber és szorgalmas Bundás is majdnem elszundított, csakhogy izgalmas szavakra lett figyelmes: Mikulás, ajándék. Elhatározta hát, hogy az idei téli álom helyett megkeresi ezt a mesebeli öreget.

Eredetileg azonos címmel egy mesejátékként íródott a történet. Az előadások sikerei buzdítottak arra, hogy átírva, kissé elbeszélő stílusba öntsem a mesét.

Csukárdi Sándor
szerző

Mackókaland egy hóddal

Részlet / Kész

Az erdei iskola lassan bezárja kapuit. Beállt a tél, s mivel a legtöbb nebuló ilyenkor téli álmot alszik, Bagoly tanár úr is igyekezett, hogy leadja az utolsó óra anyagát. Bagoly doktor igazi tudós volt, bár kissé szétszórt. Felmenői is igazi szaktekintélyek voltak. Főleg római őse, akit gyakran emlegetett a tanórákon: Uhusszimusz Maximusz doktor. Az utolsó tanítási nap, mint mindegyik az évben tornával indult.
- „Ép testben, ép lélek” – idézte a tollas tanító a testnevelés végén. – Nem hiába hirdette ezt ókori ősöm, becses Uhusszimusz Maximusz doktor. Nahát akkor ,most… ebben az esetben névsor olvasás, vagy mi. Lássuk csak… üssük fel az osztálynaplót. Azt mondja, hogy…
És megkezdődött a névsorolvasás: Bundás Mackó, Kajla Mackó, Füles Mackó, Barna Mackó és így tovább. A diákok „jelen” kiáltással feleltek az oktatónak.
- Torkos Mackó? – ért a lista végére Bagoly professzor.
- Tanító úr – szólt Bundás – Torkos betegség miatt nem jött ma iskolába.
- Igen? – kérdezte a tanár. – Nos… nahát akkor… és miért nem?
- Jelentem – felelt Bundás – megcsípte az orrát a darázs.
- Úgy! – bölcselkedett az óraadó. – Biztosan megint lépes mézre fájt a foga. A telhetetlenség és a mértéktelenség áldozata. Nem véletlen mondta nagy tudású római ősöm, Uhusszimusz Maximusz doktor, hogy „Addig jár a korsó a kútra, míg eltörik.”… ugyebár… nos, hát ez eltörött.
A bölcs okító az óra elején átismételtette a gyerekekkel az előző tanítás anyagát. A mindig éber és szorgalmas Bundás Mackó jelentkezett, és patakzó lendülettel sorolta, amit az őszről tudni illik.
- Mai témánk pedig – nyitotta meg mondandóját a vén bagoly – a tél. Ki tudná felsorolni a tél három hónapját? Nos? Kajla Mackó?
- Hát a három téli hónap – emelkedett ki dadogva a padsorból Kajla – a három téli hónap… a hétfő, kedd, sz

Elolvasom

Szerző további művei:

További művei

Felnőtt tartalom

Ezt a művet a szerzője felnőtt tartalomnak jelölte meg.
Nyilatkozz az életkorodról!

Törlés

Biztosan folytatod?

Sikeres megerősítés

Sikeres értékelés

Kreditlista

Megnevezés
Kredit
Megnevezés
Kredit
regény
10
melodráma
5
kisregény
5
bábjáték
5
novella
1
rövidfilm (forgatókönyv)
1
esszé
1
kisfilm (forgatókönyv)
5
mese
1
dokumentumfilm (forgatókönyv)
5
vers
1
nagyjátékfilm (forgatókönyv)
10
színdarab (tragédia, komédia)
5
tudományos mű 5.000-100.000 karakter között
5
jelenet
1
tudományos mű 100.000 karakter felett
10
iskolai előadás
1
szakmai mű 5.000 karakterig
1
ifjúsági darab
1
szakmai mű 5.000-100.000 karakter között
5
tragikomédia
5
szakmai mű 100.000 karakter felett
10
musical
5
jegyzet, kritika
1