A kéziratod érték.

Regény Mese Vers Színdarab Tudományos Szakmai Jegyzet

Egy kisváros tűzoltói különös esemény évfordulóját ünneplik. A szertartásszerű emlékezés során Ábel bácsi, a rangidős, nyugalmazott tiszt szavain keresztül tudjuk meg, mi is történt, amikor hosszú évekkel korábban egy mutatványos látogatott a városkába.

Margetin István
szerző

Tűz

Részlet / Kész

A városka tűzoltói a kandalló előtt ültek és forralt bort iszogattak. November huszonkilencedike évtizedek óta az ő napjuk volt. Maga a tűz is tudta ezt; mióta ünneppé kiáltották ki ezt a sötét emlékű napot, soha nem zavarta megemlékezésüket riasztás.

Egyszerű, mégis szigorú menetrendje volt az estének. A szolgálatban lévő tűzoltók hét órakor feltették a bort forrni. Kikészítették a bögréket, fűszereket. Mire a sötétvörös nedű békés felületét az első buborék megtörte, már mindenki elfoglalta helyét. Ábel bácsi, a rangidős - bár tizenkét éve nyugalmazott - tiszt, gyakorlott kézzel szórta a szegfűszeget, cimetet, csipetnyi szerecsendiót a forró folyadékba. Néhány perc figyelmes kavargatás után, mikor az illatok már elég ízletesnek ígérték a bort, merőkanalat fogott és nekiállt megtölteni a bögréket. Miután végzett, fogott egyet, s visszatelepedett helyére. Hosszú ideig nem szólt senki. Gondolataikba merülve ültek, hagyták, hadd járja át bensőjüket a fűszeres bor melege, hadd kényeztesse arcukat, karjukat a kandallóban méltóságteljesen lobogó tűz hője.

- Hiába, a tüzet nem lehet legyőzni - mondta egy idő után Ábel bácsi. Halk sóhajok szakadtak fel az addig néma társaság tagjainak mellkasából. Tudták, eljött a közös emlékezés, a mese ideje. A meséé, amit min

Elolvasom

Szerző további művei:

További művei

Felnőtt tartalom

Ezt a művet a szerzője felnőtt tartalomnak jelölte meg.
Nyilatkozz az életkorodról!

Törlés

Biztosan folytatod?

Sikeres megerősítés

Sikeres értékelés

Kreditlista

Megnevezés
Kredit
Megnevezés
Kredit
regény
10
melodráma
5
kisregény
5
bábjáték
5
novella
1
rövidfilm (forgatókönyv)
1
esszé
1
kisfilm (forgatókönyv)
5
mese
1
dokumentumfilm (forgatókönyv)
5
vers
1
nagyjátékfilm (forgatókönyv)
10
színdarab (tragédia, komédia)
5
tudományos mű 5.000-100.000 karakter között
5
jelenet
1
tudományos mű 100.000 karakter felett
10
iskolai előadás
1
szakmai mű 5.000 karakterig
1
ifjúsági darab
1
szakmai mű 5.000-100.000 karakter között
5
tragikomédia
5
szakmai mű 100.000 karakter felett
10
musical
5
jegyzet, kritika
1