A kéziratod érték.

Regény Mese Vers Színdarab Tudományos Szakmai Jegyzet

"Minden   áldott vasárnap  ebéd után  az ördög és a felesége  leballagott  a pincébe, hogy   számba vegyék   a kincseiket- és minden áldatlan  vasárnap rendesen  úgy össze is vesztek közben, hogy sose jutottak végére a számvetésnek. "

Donnert Károly
szerző

Ördögcsöbör

Teljes mű / Kész

Ördögcsöbör

 

Minden áldott vasárnap ebéd után az ördög és a felesége leballagott a pincébe, hogy számba vegyék a kincseiket- és minden áldatlan vasárnap rendesen úgy össze is vesztek közben, hogy sose jutottak végére a számvetésnek. Ameddig a vén patás azt sorolta, hogy „tíz zsák arany, meg négy láda ezüst, meg nyolc véka igazgyöngy”-, addig nem volt baj tulajdonképpen soha, ám amikor oda jutott, hogy „és öt vödör gyémánt”-, akkor az asszony soha nem állhatta meg, hogy csak azért is közbe ne kotyogjon: „ öt csöbör, lelkem jó uram, öt csöbör…!”

 

Az ördög pedig, bár százszor is megfogadta már, hogy nem hagyja magát felbosszantani efféle ostoba akadékoskodással, mégis mindig rögtön visszaválaszolt ilyenkor az oldalbordájának: „Öt vödör- mi több, öt tömött ördögvödör ez szentem –galambom, nem más…!” „Hasonlít rá, az bizos- de csöbör mégis, merthogy egy füle van ugyan, de oldalt! Lapozza csak fel kend a magyar értelmező kéziszótárat – kiáltotta ekkor mindig diadalmasan az asszony.

 

„Ujjnye, hát neked is csak egy füled lesz mindjárt, ha még egyszer kiejted a lepcses szádon azt a szót, hogy csöbör „-dühöngött ilyenkor már rendszerint az ördög, ügyet sem vetve többé a kincsekre. Amikor pedig az asszony erre azt felelt

Elolvasom

Szerző további művei:

További művei

Felnőtt tartalom

Ezt a művet a szerzője felnőtt tartalomnak jelölte meg.
Nyilatkozz az életkorodról!

Törlés

Biztosan folytatod?

Sikeres megerősítés

Sikeres értékelés

Kreditlista

Megnevezés
Kredit
Megnevezés
Kredit
regény
10
melodráma
5
kisregény
5
bábjáték
5
novella
1
rövidfilm (forgatókönyv)
1
esszé
1
kisfilm (forgatókönyv)
5
mese
1
dokumentumfilm (forgatókönyv)
5
vers
1
nagyjátékfilm (forgatókönyv)
10
színdarab (tragédia, komédia)
5
tudományos mű 5.000-100.000 karakter között
5
jelenet
1
tudományos mű 100.000 karakter felett
10
iskolai előadás
1
szakmai mű 5.000 karakterig
1
ifjúsági darab
1
szakmai mű 5.000-100.000 karakter között
5
tragikomédia
5
szakmai mű 100.000 karakter felett
10
musical
5
jegyzet, kritika
1