A kéziratod érték.

Regény Mese Vers Színdarab Tudományos Szakmai Jegyzet

Gondolkodtál már azon, hogy mit jelent neked a neved? Ragaszkodsz hozzá vagy könnyedén megváltoztatnád? Erről kell döntenie a novellában szereplő kislánynak. Vajon meg tudják-e győzni őt a felnőttek, hogy lemondjon róla?  Milyen érzelmi kapcsolatok nehezítik meg számára a döntést? A novellában megtalálod a választ. Te is így döntenél?

Sok minden van egy névben. Számos oka lehet annak, hogy az emberek nevet változtatnak. Történelem, egyéni sorsok, érzelmek, szenvedélyek húzódhatnak mögötte. Izgalmas témának tartom.

Szabó Ilona Valéria
szerző

Két név

Részlet / Kész

Két név

Nóra felfelé tartott fejjel lépkedett a hóesésben. A kivilágított üzletek német nyelvű feliratait böngészte, mint a gyerek, aki éppen megtanult olvasni, és mohón-izgatottan betűzve mindent elolvas, ami az útjába kerül. Mámorosan ízleli, kóstolgatja a szavakat, mert úgy érzi, hogy a felnőttek egyik nagy titka tárult fel végre előtte, és frissen szerzett tudásával egy résen át bepillanthat a számára új világba.

Nóra tudása is frissen szerzett volt még, a német nyelvkönyv első kötetének feléig sem jutott, amikor jelentkeztek Gáborral erre a karácsony előtti bécsi turistaútra. Bár egyikük sem szerette a csoportos utakat, a nyugati országokba utazás akkoriban nem annyira egyéni elhatározás vagy anyagiak kérdése volt, hanem felülről jövő szabályozás, a nagypolitika döntési hatáskörébe tartozott. Azonban bizonyos korlátozásokkal – csoportosan és kétévente egyszer – kegyesen megengedték az állampolgároknak, hogy külföldre utazzanak. Idegenvezetőjük nem is próbálta palástolni a véleményét: legyenek hálásak, hogy Bécsben lehetnek, és közvetlen vacsora után más irányú elfoglaltságra hivatkozva magára hagyta a kis magyar csoportot az étterem előtt.

Nóra egyáltalán nem figyelt az útra idefelé jövet, nem is talált volna vissza egyedül a szállodába. Homályosa

Elolvasom

Szerző további művei:

További művei

Felnőtt tartalom

Ezt a művet a szerzője felnőtt tartalomnak jelölte meg.
Nyilatkozz az életkorodról!

Törlés

Biztosan folytatod?

Sikeres megerősítés

Sikeres értékelés

Kreditlista

Megnevezés
Kredit
Megnevezés
Kredit
regény
10
melodráma
5
kisregény
5
bábjáték
5
novella
1
rövidfilm (forgatókönyv)
1
esszé
1
kisfilm (forgatókönyv)
5
mese
1
dokumentumfilm (forgatókönyv)
5
vers
1
nagyjátékfilm (forgatókönyv)
10
színdarab (tragédia, komédia)
5
tudományos mű 5.000-100.000 karakter között
5
jelenet
1
tudományos mű 100.000 karakter felett
10
iskolai előadás
1
szakmai mű 5.000 karakterig
1
ifjúsági darab
1
szakmai mű 5.000-100.000 karakter között
5
tragikomédia
5
szakmai mű 100.000 karakter felett
10
musical
5
jegyzet, kritika
1