A kéziratod érték.

Regény Mese Vers Színdarab Tudományos Szakmai Jegyzet

Jót enni jó helyen - aztán jól közszemlére állítani azt.

Mórocz Anikó
szerző

Ebéd a Liszkay birtokon

Ettünk-ittunk 2. rész

Részlet / Piszkozat

Minden kornak megvan a felkapott slágertémája. Az előző évezred vége felé egymást követték a forradalmak: berobbant a szex, a computerizált világ, majd jött a tömegkommunikáció. Nem is olyan régen az foglalkoztatott sokakat, hogy az ötven az új negyven, vagyis a mostani ötvenesek olyan életminőségben tudnak élni, mint a korábbi negyvenesek.

Aztán fordult egyet a világ, és központi kérdéssé vált a gasztronómia. Különböző irányzatok kaptak kisebb vagy nagyobb szárnyakat, tanuljuk a street food, food&dining kifejezéseket, s hova tovább azt suttogják nem is kevesen, hogy a gasztro az új szex. Merthogy a szexualitásunk egyre inkább sorvad, a hasunk viszont legalább ennyire éhes.Trendek ide vagy oda, jót enni jó helyen – vitathatatlan élmény.

Liszkay Mihály 1957-ben hagyta el Magyarországot. Hollandiában érettségizett, Maastricht városában végzett vendéglátói főiskolát, és 23 évesen már saját éttermet nyitott. Bejárta talán nem csak a fél világot, sok helyen kóstolt sokfélét, és persze tanult is az élményekből.Egyszer csak hazaszaladt. Ha meg akarjuk találni, hogy hova, akkor a Balaton északi partján végigfutó 71-es főútról Zánkánál érdemes letérnünk, és az egykori „úttörővárost” észak felé elhagyva máris a Balaton-felvidéki Nemzeti Park tündérmesébe illő területén találjuk magunkat. A Hegyestű geológiai múzeuma is számos csodát rejt, és ha meg is másszuk a bazaltorgonákat, akkor is érdemes tovább állni a szomszédos faluig, Monoszlóig. Itt a falusi templomok egyik veretes példánya nyújt újabb eligazodási pontot, ami után kb. 50 méterre egy kis földút nyílik. Aki ezen a földúton hagyja magát zötykölődni nagyjából egy kilométeren keresztül, annak útja végén minden bizonnyal tátva marad a szája: a domb tetejére épült Liszkay birtok mintha Toszkánába repítené az utazót.És ez még csak a hely.
Szerelmes párral

Elolvasom

Szerző további művei:

További művei

Felnőtt tartalom

Ezt a művet a szerzője felnőtt tartalomnak jelölte meg.
Nyilatkozz az életkorodról!

Törlés

Biztosan folytatod?

Sikeres megerősítés

Sikeres értékelés

Kreditlista

Megnevezés
Kredit
Megnevezés
Kredit
regény
10
melodráma
5
kisregény
5
bábjáték
5
novella
1
rövidfilm (forgatókönyv)
1
esszé
1
kisfilm (forgatókönyv)
5
mese
1
dokumentumfilm (forgatókönyv)
5
vers
1
nagyjátékfilm (forgatókönyv)
10
színdarab (tragédia, komédia)
5
tudományos mű 5.000-100.000 karakter között
5
jelenet
1
tudományos mű 100.000 karakter felett
10
iskolai előadás
1
szakmai mű 5.000 karakterig
1
ifjúsági darab
1
szakmai mű 5.000-100.000 karakter között
5
tragikomédia
5
szakmai mű 100.000 karakter felett
10
musical
5
jegyzet, kritika
1